Trochus Histrio

890,00 рсд

Stenopus hispidus

Category:

Description

Trochus histrio, poznat i kao “šareni puž”, predstavlja vrstu morskog puža koji spada u porodicu Trochidae. Ova fascinantna vrsta naseljava primorske vode toplih i umjerenih područja, posebno duž obala Mediterana.

Karaktaristično za Trochus histrio je njegov izuzetno šareni i privlačan izgled. Kućica puža, koja je konusnog oblika, obično dostiže veličinu od oko 3 do 5 centimetara. Boje koje se javljaju na površini kućice su raznovrsne i jarkih nijansi – od svijetlo plave do intenzivne crvene, sa mnoštvom nijansi između.

Njegova funkcionalna anatomija takođe je interesantna. Trochus histrio poseduje snažnu stopicu kojom se pričvršćuje za stijene i podvodne površine. Njegova ishrana bazira se na obrnutom kretanju prema površini stijena, pri čemu se hrani mikroskopskim algama i drugim organskim materijalom prisutnim na površini.

Trochus histrio igra važnu ulogu u održavanju ekološke ravnoteže morskog okruženja u kojem obitava. Njegova prisutnost i ishrana pomažu u kontroli populacija algi, održavajući tako zdravu sredinu za mnoge druge organizme.