USKORO NOVI UVOZ!

Green Long Tentacle Anemone

12.990,00 рсд

Macrodactyla doreensis

Category:

Description

Macrodactyla doreensis, poznata i kao mekana anemona dugih pipaka, je vrsta morske anemone koja se često nalazi u tropskim vodama, posebno duž obala Indo-Pacifičke regije. Ova vrsta pripada porodici Actiniidae.

Mekana anemona dugih prstiju ima veliko, zaobljeno telo sa brojnim pipcima koji se protežu iz njenog središta. Boja može varirati, ali često se javljaju nijanse bele, smeđe, zelene ili ljubičaste. Njeni pipci imaju izražene šiljke ili izrasline koje joj pomažu da se pričvrsti za podlogu.

Ova vrsta se često nalazi u blizini koralnih grebena, školjki ili stena, gde formira kolonije. Mekane anemone dugih prstiju su simbiotske vrste, što znači da uspostavljaju partnerski odnos sa algama poznatim kao zooxanthellae. Ove alge žive unutar anemone i pružaju joj hranu putem procesa fotosinteze. Zbog ove simbioze, mekane anemone dugih prstiju zahtevaju dobro osvetljene vode kako bi mogle pravilno da se hrane.

Ove anemone takođe mogu formirati mutualističke odnose sa određenim vrstama riba koje koriste anemonu kao svoje sklonište. Na taj način, ribe pružaju anemoni hranu u obliku ostataka hrane i zaštite od predatora, dok anemona pruža sigurno sklonište za ribe.

Mekana anemona dugih prstiju je prelepi dodatak morskom akvarijumu. Međutim, zahteva odgovarajuće uslove i pažljivo održavanje. Potrebna joj je dobra cirkulacija vode, stabilni parametri vode i adekvatna ishrana kako bi se osiguralo njeno zdravlje i dobrobit.