Kuekenthal’s Cleaner Shrimp

3.990,00 рсд

Lysmata Kuekenthali

Category:

Description

Lysmata kuekenthali, poznata i kao Kükenthalova kozica, je vrsta kozice koja se često sreće u akvarijumskom hobiju. Ova vrsta potiče iz Indo-Pacifičkog regiona, uključujući tropske i subtropske vode.

Kükenthalova kozica ima izduženo telo koje može dostići dužinu od oko 5-7 centimetara. Telo joj je prekriveno tamnocrveno-smeđom bojom, dok su pruge na telu obično belo-svetle boje.

Ove kozice su poznate po svojoj simbiozi sa ribama, posebno sa vrstama iz roda Anampses, kao što je Anampses chrysocephalus. Kükenthalova kozica čisti parazite i druge štetne organizme sa kože riba, pružajući im korisnu uslugu. Uzvratno, ribe štite kozicu od predatora i obezbeđuju joj hranu u obliku sitnih ostataka hrane.

Kükenthalova kozica je mirna i obično kompatibilna sa mnogim vrstama riba i drugih beskičmenjaka u akvarijumu. Obezbedite im dovoljno skloništa u obliku pećina ili drugih zaklona, kao i kvalitetnu vodu i hranu. Što se tiče ishrane, ove kozice se hrane sitnim organizmima, detritusom, algama i ostacima hrane.