Yellow Prawn Goby

3.990,00 рсд

Cryptocentrus Cinctus

Category:

Description

Yellow Prawn Goby, poznat i kao Yellow Watchman Goby, je vrsta ribe koja pripada porodici Gobiidae. Ova riba je poznata po svojoj živopisnoj žutoj boji i karakterističnom ponašanju.

Yellow Prawn Goby ima izduženo telo koje može narasti do dužine od oko 8-10 centimetara. Njegova boja je dominantno žuta, sa svetlijim nijansama na stomaku i tamnijim šarama ili tačkicama koje se protežu duž tela. Glava je izražena sa karakterističnim očima i istaknutim ustima.

Ova vrsta se prirodno nalazi u tropskim vodama Indijskog i Pacifičkog okeana, posebno u područjima sa mekanim peskom ili muljem. Yellow Prawn Goby je poznat po svojoj simbiozi sa kozicama iz roda Alpheus, koje žive u zajedničkim rovovima ili skloništima sa njim.

U ovom simbiotskom odnosu, kozice iz roda Alpheus imaju koristi od prisustva gobija, dok gobij takođe ima koristi od prisustva kozica. Gobij obezbeđuje sigurnost i sklonište kozici, dok kozica pruža korist gobiju na nekoliko načina.

Kozice iz roda Alpheus imaju sposobnost da stvaraju jake zvučne signale udarajući svoje klešta zajedno. Ovi zvučni signali služe kao upozorenje za gobija kada se oseti opasnost ili prisustvo predatora u blizini. Na taj način, kozica štiti gobija i upozorava ga da se skloni ili bude oprezan.

Pored toga, kozice čiste sklonište od algi i ostataka hrane, što pomaže održavanju čistog okruženja za gobija. Ova vrsta hranjenja pomaže u održavanju higijene skloništa i sprečava nakupljanje nepoželjnih supstanci.

Yellow Prawn Goby je mirna riba koja obično živi u paru, gde muški i ženski primerak zajedno brane teritoriju i čiste svoje sklonište. Ova vrsta je poznata po svom kopajućem ponašanju, gde goby koristi svoje ustima i perajama da kopaju rovove ili tunele u pesku. To im pruža zaštićeno mesto za odmor i sklonište od predatora.

U akvarijumskom okruženju, Yellow Prawn Goby zahteva peskoviti ili muljeviti podlogu u kojoj može kopati rovove. Takođe je važno obezbediti mu sklonište u obliku pećine ili kamenja kako bi se osećao sigurno. Ova riba je generalno mirna prema drugim vrstama riba, ali može biti teritorijalna prema drugim gobijima ili ribama sličnih vrsta.

Što se tiče ishrane, Yellow Prawn Goby je saštojed i prihvata različite vrste hrane. To uključuje sitnu živu hranu poput planktona, sitnih račića, kao i suvu hranu u obliku pahuljica ili tableta. Takođe može se hraniti česticama hrane koje pronalazi u pesku ili mulju dok kopa rovove.

Ukratko, Yellow Prawn Goby je atraktivna vrsta ribe sa svojom živopisnom žutom bojom i karakterističnim ponašanjem kopanja rovova. Njegova simbioza sa kozicama dodaje interesantan aspekt u akvarijumskom okruženju.