Bicolor Blenny

4.000,00 рсд

Ecsenius Bicolor

Category:

Description

Ecsenius bicolor, poznat i kao Bicolor Blenny ili Two-color Blenny, je vrsta ribe koja pripada porodici Blenniidae. Ova riba je poznata po svojoj karakterističnoj dvobojnoj boji i izduženom telu.

Ecsenius bicolor ima vitko telo koje može narasti do dužine od oko 8-10 centimetara. Gornji deo tela je tamnije boje, obično smeđa ili tamnija nijansa zelene, dok je donji deo tela svetliji, često svetložut ili beličast. Postoji jasna granica između ove dve boje, što daje vrsti ime “Bicolor”.

Glava Ecsenius bicolor je izdužena sa malim očima i karakterističnim usnama koje omogućavaju da se hrani sa podloga i pričvršćuje za stijene. Ova riba ima jednu dorsalu peraju koja se proteže duž celog leđa, kao i jednu analnu peraju na donjem delu tela. Peraja su često prošarana različitim nijansama boje.

Ecsenius bicolor se prirodno nalazi u tropskim vodama Indijskog i Tihih okeana, posebno duž koraljnih grebena. Ova vrsta je često nalazimo u blizini stena i koralnih grebena, gde pronalazi skloništa i hranu. Hrani se različitim vrstama algi, detritusom, planktonom i sitnim beskičmenjacima.

Ova vrsta ribe je mirna i socijalna, ali može biti teritorijalna prema drugim ribama u akvarijumu, posebno ako nisu srodne vrste. Održavanje Ecsenius bicolor u akvarijumu zahteva odgovarajući prostor za plivanje, stabilne parametre vode i prisustvo skloništa u obliku stijena ili koralnih struktura.

Ecsenius bicolor se hrani pretežno vegetarijanskom hranom, kao što su alge i mikroorganizmi koji se nalaze na stijenama. U akvarijumu im se može ponuditi raznovrsna ishrana koja uključuje alge, pahuljice za ribe, smrznutu hranu i živu hranu kako bi se osiguralo zdravlje i dobro stanje ribe.

Ova vrsta je obično mirna i pogodna za zajednički akvarijum sa drugim mirnim vrstama riba. Međutim, treba biti oprezan prilikom uvođenja novih riba, jer Ecsenius bicolor može pokazati teritorijalno ponašanje.